Sumber

Rujukan Warga

Penerbitan

Dokumen biologi ini menyediakan maklumat-maklumat asas sesuatu spesis seperti taburan geografi di Malaysia dan di dunia, amalan pertanian, penyakit dan perosak serta pengendalian spesis tersebut. Maklumat ini penting dalam memantapkan penilaian serta pengurusan risiko bagi organisma yang diubahsuai secara genetik bagi spesis tersebut. 

Lain-lain Pangkalan Data


Biosafety Clearing House
 (BCH) adalah pangkalan data yang diwujudkan di bawah Cartagena Protocol on Biosafety  yang bertujuan untuk memudahkan pertukaran maklumat tentang organisma hidup yang diubah suai (Living Modified Organisms). Maklumat saintifik, teknikal, alam sekitar, perundangan serta pembangunan kapasiti boleh didapati dalam enam bahasa rasmi yang digunakan oleh Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu. Malaysia adalah Ahli kepada Cartagena Protocol on Biosafety dan memberi sumbangan maklumat ke pangkalan data ini.

 

1.     Pautan Pantas ke National Focal Point
https://bch.cbd.int/en/countries/MY/NFP

2.     Pautan Pantas ke Competent National Authority
https://bch.cbd.int/en/countries/MY/CNA

3.    Pautan Pantas ke Roster of Experts
https://bch.cbd.int/en/countries/MY/EXP

4.     Pautan Pantas ke National Report by Malaysia on Implementation of the Protocol
https://bch.cbd.int/en/countries/MY/NR4


FAO GM Foods Platform
 adalah pangkalan data yang memberikan maklumat penilaian keselamatan terhadap makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan DNA rekombinan dengan menggunakan Codex Guideline for the conduct of food safety assessment of foods derived from recombinant-DNA plants (CAC/GL 45-2003, annex III adopted in 2008).
Pautan: http://www.fao.org/gm-platform


MyGMO merupakan pangkalan data di bawah seliaan Jabatan Kimia Malaysia yang memberikan maklumat tentang Unit GMO serta pengesanan GMO/LMO. 
Pautan: https://mygmo.kimia.gov.my/mygmo/


Laman web Asia BCH Family memberikan satu platform untuk pertukaran maklumat tentang organisma hidup yang diubah suai (Living Modified Organisms atau LMO) antara negara Asia. Laman ini akan mengukuhkan komitment negara Asian kepada pematuhan keperluan di bawah Cartagena Protocol on Biosafety serta berkongsi pengalaman tentang implementasi Protokol dan maklumat tentang LMO.

Pautan: www.asiabchfamily.org/

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
ms_MYMS